Стоян Мавродиев: Предложих за членове на КФН две безспорни, непартийни и професионални кандидатури

Над 85% от присъстващите народни представители от всички парламентарни групи подкрепиха номинациите ми за заместник-председател и член на КФН, изтъкна в интервю за бТВ Стоян Мавродиев, председател на КФН. От присъствалите 144 депутати,  „за” гласуваха общо 128 депутати: 67 от ГЕРБ, 30 от БСП, 29 от ДПС и двама от „Атака”. Това е един от малкото добри примери за единомислие на опозиция и управляващи по важни теми с национално значение, каквато е изборът на позиции в един от най-важните независими регулатори, допълни той и припомни, че има още един аналогичен случай на единодушие в този парламент – при избора на подуправител на Българската народна банка. Той използва случая, за да благодари на всички гласували народни представители, както и на ръководствата и лидерите на парламентарно представените партии, които подкрепиха кандидатурите с консенсус, който е проява на националноотговорно отношение. Според него трябва всички да бъдат отговорни, а не да решават вътрешнопартийни въпроси на гърба на ключови финансови институции, които са гарант за стабилността в страната. КФН работи прозрачно, надпартийно и върши перфектно своята работа, както в България, така и в европейските регулаторни органи.

Стоян Мавродиев подчерта, че е в неговото правомощие да посочи хора за тези позиции и след задълбочен анализ той е предложил за гласуване две безспорни, непартийни, професионални кандидатури – топ експерти, доказали своите качества, с прекрасно образование в български и престижни международни университети. Искам да уточня – не е имало срещи в партийни централи, с цел договаряне на подкрепа за кандидатите, преди избора им в парламента. По никакъв начин не съм се влиял от решения, които са спуснати. Това е нещо, с което ние трябва да се гордеем, не да търсим интрига в това и да правим манипулации, категоричен бе той.

Процедурата при избора на новите членове на КФН е пример за прозрачност, каза още председателят на КФН. Внесох кандидатурите си в НС и се обадих лично на председателя Михаил Миков, за да го информирам. Това е част от нормалния междуинституциунален диалог, а не задкулисна договорка – да се твърди това е опит за манипулация. Няма нито изискване, нито практика, кандидатурите да се разглеждат предварително в комисиите на НС, каквото искане отправи депутатът Георги Кадиев, обясни Стоян Мавродиев. Кадиев, както и другите народни представители, имаха възможност да зададат своите въпроси към кандидатите в пленарната зала. Никой от тях, включително Кадиев, не пожела изслушване на кандидатите.

Кандидатурите за членове на КФН са надпартийни, въпреки че съм бил депутат от ГЕРБ, категоричен бе Стоян Мавродиев. Неслучайно аз съм сред хората, които най-остро са критикували ГЕРБ по време на управлението им. Дори съм дал на прокурор двама министри от това управление – финансовия Симеон Дянков и икономическия Трайчо Трайков, заради съмнения за извършено престъпление при приватизацията на EVN. Така че когато аз бях ясно дефинирал позиция по важни теми за икономическа и бюджетна политика, г-н Кадиев го нямаше никъде. Не съм го чул някъде нещо да критикува управлението на ГЕРБ. Целта му сега не е да бъде принципен, а да лобира от парламентарната трибуна за един от заместниците ми с изтекъл мандат. Хубаво е българските граждани да знаят това и да са информирани, каза в заключение председателят на КФН.