Стоян Мавродиев: КФН прави всичко възможно, за да защити интересите на пенсионерите и отказът от сделка за ПОК „Доверие” го доказва

Прекратяването на сделката за продажбата на ПОК „Доверие”, което вече е официално обявено, е доказателство за добрата работа на Комисията за финансов надзор. Това заяви в интервю за бТВ председателят на регулатора Стоян Мавродиев. Той подчерта, че в серия от срещи с настоящия собственик „Виена Иншуърънс Груп” ясно е било казано, че регулаторът има сериозни притеснения и съмнения относно качествата на обявения инвеститор и че подобна сделка не би могла да бъде одобрена. Това е нещо, което до момента не сме казвали публично, за да си свършим професионално работата, но след като дойде краят на този злополучен кандидат купувач, можем вече да кажем, че тази сделка не се случи основно благодарение на усилията и работата на българския финансов надзор. Ако компанията реши да продава фонда занапред, трябва да осигури солиден инвеститор, който да накара всички да бъдем спокойни за съдбата на парите на пенсионерите, защото при нас няма шанс да пробият лобисти и да се подадем на влияние, допълни председателят на КФН.

Стоян Мавродиев подчерта, че ПОК „Доверие” е стабилен и КФН прави всичко възможно, за да защити интересите на българската държава и пенсионерите, включително и с ежедневни проверки на място. Надали има по-силно регулирана българска финансова институция, отколкото са пенсионните фондове и хората трябва да бъдат спокойни, каза в заключение председателят на КФН.