Ангел Джалъзов: Дългосрочното финансиране от институционални инвеститори е предпоставка за ръст на икономиката

Заместник-председателят на КФН участва в конференция на тема „Успешно управление на рискове в несигурна среда”

Ангел Джалъзов, заместник-председател на КФН, се включи в конференция по управление на кредитния риск, която се проведе в София, организирана от Кофас България. Събитието събра на едно място представители на институциите, висши мениджъри и професионалисти, които обсъдиха икономическите перспективи пред България и страните от Европейския съюз, възможностите за растеж, регулаторните промени на ниво ЕС и др.

В рамките на изказването си на форума Ангел Джалъзов подчерта, че важна предпоставка за растеж на икономиката, включително и в България, е насърчаването на дългосрочното финансиране от институционални инвеститори. Това е консенсусно мнение на бизнеса и регулаторите в ЕС, допълни той, като в момента се търсят механизми за намаляване на риска за тези инвеститори. Заместник-председателят на КФН изтъкна също, че сериозният ресурс, с който разполагат институционалните инвеститори, може да окаже позитивно влияние върху малкия и среден бизнес. Според него е важно и да се стимулира насочването на капитал към иновативни бизнес идеи, защото те могат да създадат условия за растеж на икономиката.

В панела „Европа – стабилност и растеж. Как да се случи?”, в който говори заместник-председателят на КФН, се включиха също Левон Хампарцумян, председател на УС на Асоциация на банките в България, Филип Шатиню, ръководител на Регионалната икономическа служба, посолство на Франция в България, Георги Ангелов, главен икономист в Институт Отворено Общество и политологът Владимир Шопов.