Стоян Мавродиев поздрави банкерите по повод професионалния им празник

Председателят на КФН Стоян Мавродиев произнесе реч на тържественото отбелязване на Деня на банкера, организирано от Асоциацията на банките в България. На събитието присъстваха премиерът Пламен Орешарски, управителят на БНБ Иван Искров, председателят на УС на Асоциацията на банките Левон Хампарцумян, много банкери и финансисти.

Пред гостите той изрази удовлетворението си от стабилното представяне на банките през 2013 г., която за заетите във финансовия сектор е била наситена с динамика и много предизвикателства. Според него това ще научи всички да бъдат още по-аналитични и ефективни, и ще ги направи още по-конкурентоспособни.

В речта си Стоян Мавродиев подчерта, че Комисията за финансов надзор ще продължи и през 2014 г. да работи активно за стабилност, прозрачност и предвидимост на финансовия сектор в България, защото това е задължително условие за ускоряване на икономическия растеж и привличане на повече чуждестранни инвестиции у нас, което е от ключово значение за повишаване на благосъстоянието на хората. Ролята на банките за насърчаване на икономическата активност е водеща и аз вярвам, че без да предприемате излишни рискове, ще намерите правилната формула за кредитиране на бизнеса като обърнете специално внимание на малкия и среден бизнес, който с подходяща подкрепа може да се превърне в двигател на растежа, допълни той.

Председателят на КФН изрази увереност, че фокус на общите усилия на финансовите институции трябва да бъдат защитата на правата на потребителите и повишаване на финансовата грамотност като подчерта важната роля и последователните усилия на регулатора в посочените области.