Бойко Атанасов, председател на КФН, за системата „Бонус-малус“ в сутрешния блок на БТВ


    За сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин“,  председателят на Комисията за финансов надзор – Бойко Атанасов отговори на въпроси по предложената нова система „Бонус-малус“. Той обясни, че тя е балансирана за водачите. По думите му справедливостта в „Бонус-малус“ идва от това, че всеки шофьор, независимо дали е собственик или водач носи своята лична отговорност. Самият собственик ще носи отговорност, само ако позволи на водач, който не е вписан в застраховка „Гражданска отговорност“ да шофира автомобила, обясни той.

    Председателят беше и категоричен, че няма да има унаследяване на „малусите“ при продажба на даден автомобил. Към момента са предложени да се разгледат две скали, когато става въпрос за достигане на „бонусите“ – една с 15 класа и една с 20 класа. При първия вариант 6-тият клас е нулев, а при втория – 8-мият.
 Boiko Atanasov BTV
(снимка: БТВ)

    Г-н Атанасов подчерта, че при извършени нарушения, малусът идва веднага и е правопропорционален на нарушенията. Може да се стигне до най-високия малус в случай на жертва на пътя или нанесени телесни травми, както и в случаи на множество нарушения, които имат характер на рецидив. За бонус частта, той ясно и категорично отхвърли мнението, че бонусът ще дойде след 5 г., защото още на първата година без нарушения бонусът за добросъвестните водачи е в размер на 10 % отстъпка, за втората година без нарушения – също още 10 %. Това прави отстъпка от общо 20% от „бонуса“ за период от 2 години.
 
    По думите на Председателя на КФН е важно да се разграничат леките автомобили от тежкотоварните и автобусите при системата „ Бонус-малус“, като той се надява в дискусиите да бъдат представени солидни аргументи, чрез които да се постигне балансирано решение. Г-н Атанасов не отхвърли и варианта за поетапно въвеждане на системата. До 15 януари се очаква да бъде финализиран окончателният вариант на предложението, за да бъде представена системата на обществено обсъждане.
 
    „Аз се ангажирам, че специално за тежкотоварните автомобили и автобусите ще бъда проактивен, ще направим среща със съответните асоциации и вярвам, че ще намерим диалог към правилното решение. Възможно е системата „Бонус-малус“ да влезе в сила поетапно, ние сме готови на различни варианти, важното е системата да бъде работеща“, заяви председателят на КФН Бойко Атанасов.

    Вижте цялото интервю тук.