Решения от заседание на 27.04.2023 г.

На заседанието си днес КФН реши:

1. Издава одобрение на промени в Правилника за дейността на „Централен депозитар“ АД.

2. Одобрява изменения и допълнения в Правилника за организацията и дейността на Универсален пенсионен фонд „Топлина”.

3. От разгледаните до 27.04.2023 г. заявления за допускане до изпити за придобиване на право за извършване на дейност като брокер и/или като инвестиционен консултант, които ще се проведат съответно на 13 и 14 май 2023 г., до изпит за придобиване на право за извършване на дейност като брокер на финансови инструменти, насрочен за 13 май 2023 г., се допускат: Теодор Паунов, Борислав Андонов, Ирена Клечова, Мартин Костов, Ангел Атанасов, София Георгиева и Веселин Здравчев. До изпит за придобиване на право за извършване на дейност като инвестиционен консултант, насрочен за 14 май 2023 г., се допускат: Силвия Драганова, Васил Герджиков, Теодор Паунов, Данаил Арабаджиев, Виктория Панева, Мартин Костов, Елисавета Йосифова-Антонова, Таня Декова, Светлана Петрова и Севделина Фотева. Всички заявления се разглеждат по реда на постъпването им в едномесечен срок от подаването им. Всеки от кандидатите ще бъде уведомен лично на предоставения от него електронен адрес дали е допуснат до изпит. Списъкът на допуснатите кандидати ще се обявява на страницата на КФН поетапно, според реда на разглеждане на заявленията и след вземане на решение от КФН за допускане до изпит.

Обстоятелството, че имената на даден кандидат не фигурират в списъка към определена дата не означава, че не е допуснат до изпит, тъй като документите се разглеждат според реда на подаването им.

Допуснатите до изпит кандидати следва да заплатят такса за явяване на изпит в размер на 450 лв. за всеки от изпитите, на които ще се явяват. Срокът за заплащане на таксата е до 05.05.2023 г. Мястото на провеждане на изпитите ще бъде оповестено на страницата на КФН след разглеждане на всички заявления за допускане до изпит и изготвяне на окончателен списък на допуснатите кандидати.

4. Възнамерява да спазва в надзорната си практика Насоките относно стандартните формуляри, формати и образци за подаване на заявление за разрешение за управление на пазарна инфраструктура, основана на ТДР (ESMA70-460-213), издадени от Европейския орган за ценни книжа и пазари, считано от 1 януари 2024 г.