Решения от заседание на 19.05.2022 г.

На заседанието си на 19.05.2022 г. КФН реши:

1.Одобрява Людмила Даскалова, Мария Желязкова и Зорница Ботинова за членове на Съвета на директорите на „Болкан енд сий пропъртис“ АДСИЦ

2.Одобрява Марина Тодорова, Евгения Симеонова и Джулия Кацарова за членове на Съвета на директорите на „Експат Бета“ АДСИЦ.

3.Одобрява промени в устава на „Прайм Пропърти БГ“ АДСИЦ, които ще бъдат предложени за гласуване на предстоящо Общо събрание на акционерите на дружеството.

4.Одобрява Теодора Попова, Живко Ставрев и Цвета Влайкова за членове на Съвета на директорите на „Ейч Би Джи Фонд за инвестиционни имоти“ АДСИЦ.

5.Освобождава за 2022 г. „Астра Биоплант“ ЕООД от задължението да се лицензира като инвестиционен посредник във връзка с осъществяваната от дружеството търговия с деривати (по смисъла на чл. 5 от ЗПФИ).

6.Освобождава за 2022 г. „Акспо България“ ЕАД от задължението да се лицензира като инвестиционен посредник във връзка с осъществяваната от дружеството търговия с деривати (по смисъла на чл. 5 от ЗПФИ).

7.От разгледаните до 12.05.2022 г. заявления за допускане до изпити за придобиване на право за извършване на дейност като брокер и/или като инвестиционен консултант, които ще се проведат съответно на 28 и 29 май 2022 г., до изпит за придобиване на право за извършване на дейност като брокер на финансови инструменти, насрочен за 28 май 2022 г., се допуска: Амин Зейнали. До изпит за придобиване на право за извършване на дейност като инвестиционен консултант, насрочен за 29 май 2022 г., се допускат: Йордан Генов и Амин Зейнали.
Всички заявления се разглеждат по реда на постъпването им в едномесечен срок от подаването им. Всеки от кандидатите ще бъде уведомен лично на предоставения от него електронен адрес дали е допуснат до изпит. Списъкът на допуснатите кандидати ще се обявява на страницата на КФН поетапно, според реда на разглеждане на заявленията и след вземане на решение от КФН за допускане до изпит. Обстоятелството, че имената на даден кандидат не фигурират в списъка към определена дата не означава, че не е допуснат до изпит, тъй като документите се разглеждат според реда на подаването им.
Допуснатите до изпит кандидати следва да заплатят такса за явяване на изпит в размер на 450 лв. за всеки от изпитите, на които ще се явяват. Срокът за заплащане на таксата е до 20.05.2022 г.
Мястото на провеждане на изпитите ще бъде оповестено на страницата на КФН след разглеждане на всички заявления за допускане до изпит и изготвяне на окончателен списък на допуснатите кандидати.

8.Утвърждава „ПРАЙСУОТЪРХАУСКУПЪРС ОДИТ“ ООД и „Ейч Ел Би България“ ООД като одитори, които да извършат съвместна проверка и заверка на годишния финансов отчет за 2022 г., годишните справки, доклади и приложения на ЗЕАД „БУЛСТРАД ЖИВОТ ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП” ЕАД и ЗАД „БУЛСТРАД ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП” АД.

9. Вписва „ДИДЖИТЪЛ БРОКЕР“ ЕООД в регистъра на застрахователните брокери, воден от КФН.

10. Спазва в надзорната си практика Насоките относно разумни политики за определяне на възнагражденията съгласно Директива (ЕС) 2019/2034 (ЕВА/GL/2021/13), издадени от Европейския банков орган.

11.Възнамерява да спазва в надзорната си практика Насоките относно вътрешното управление съгласно Директива (ЕС) 2019/2034 (ЕВА/GL/2021/14), издадени от Европейския банков орган, считано от 01 септември 2022 г.

12.Възнамерява да спазва в надзорната си практика Насоките относно определени аспекти на изискванията на ДПФИ II за целесъобразност и освобождаване само за изпълнение (ESMA 35-43-3006), издадени от Европейския орган за ценни книжа и пазари, считано от 12 октомври 2022 г.

13.Издава решение за вписване на Фонд за изплащане на пожизнени пенсии „Пенсионноосигурителен институт“ в регистъра на дружествата за допълнително социално осигуряване, управляваните от тях фондове и професионалните схеми, воден от КФН.

14.Взема решение относно провеждане на изпит за признаване на правоспособност на отговорен актюер, съгласно Наредба № 31 от 02.08.2006 г. на КФН.

15.Изпраща писмо до Цанко Коловски с искане за допълнителна информация и документи във връзка с намерение за придобиване на пряко квалифицирано участие в инвестиционен посредник „МК Брокерс” АД.