Решения от заседание на 09.02.2023 г.

На заседанието си днес КФН реши:

1. Издава лиценз за извършване на застрахователна дейност на ЗД „МФГ Инс“ ЕАД (в процес на учредяване). Определя статут на ЗД „МФГ Инс“ ЕАД (в процес на учредяване) като застраховател с право на достъп до единния пазар.

2. Одобрява Радостина Ценова за член на контролния орган на инвестиционен посредник „Първа Финансова Брокерска Къща“ ЕООД.

3. Вписва „МС и Х” ЕООД в регистъра на застрахователните брокери, воден от КФН.

4. Вписва „Смарт Фънд Асет Мениджмънт“ ЕАД в регистъра на лицата, управляващи алтернативни инвестиционни фондове.

5. Насрочва изпити за придобиване на право за извършване на дейност като брокер на финансови инструменти (на 13 май 2023 г.) и като инвестиционен консултант (на 14 май 2023 г.). Приема ред за провеждане на изпитите, тематични конспекти и правила за оценяване, които са публикувани на страницата на КФН в раздел „Инвестиционна дейност”, „Изпити за правоспособност”, „Изпити за брокер на финансови инструменти и инвестиционен консултант”.

6. Изпраща уведомления до компетентните органи на Италия, Германия, Франция, Испания, Австрия, Полша, Гърция, Румъния и Хърватия във връзка с намерението на „Делта Инс Брокер“ ООД да извършва дейност по застрахователно посредничество при свобода на предоставяне на услуги на техните територии.

7. Изпраща писмо до „ЕЗК“ АД с искане за допълнителна информация и документи във връзка с разширяване обхвата на лиценза на дружеството за нови класове застраховки.