Председателят на Комисията за финансов надзор – Бойко Атанасов, откри XX-то юбилейно издание на образователната програма за ученици “Небанковият финансов сектор в България”

На 21 октомври, г-н Бойко Атанасов – председател на Комисията за финансов надзор (КФН), откри XX-то издание на образователната програма за ученици „Небанковият финансов сектор в България“. Традиционната инициатива се организира в партньорство с Министерството на образованието и науката (МОН) и фондация „Атанас Буров”. В юбилейното издание на събитието участие ще вземат 22 ученика от професионални училища с икономически и финансов профил от градовете Благоевград, Горна Оряховица, Варна, Кюстендил, Пловдив, София, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Шумен, Гоце Делчев, Сливен, Смолян, Монтана, Силистра, Петрич, Кърджали, Русе, Варна, Ямбол и Дряново.

Образователната програма е единствена по рода си в България. В юбилейното си издание тя поднася балансирано съдържание между онлайн базирани презентации и виртуални интеракции, посветено на пенсионноосигурителния, застрахователния и капиталов пазар, с лектори –  експерти на КФН и представители на бизнеса.

Откриване Образователна програма Буров снимка 1 1

За мен е чест да открия XX-то юбилейно издание на програмата, чийто фокус е повишаване финансовата грамотност на обществото. Устойчивостта на програмата, нейната 20-годишна история, говори за последователност, за ангажираност и най-вече за отговорността ни към поколението, което расте и се обучава в предизвикателната среда на дигитализация и иновации“, сподели г-н Атанасов.

По време на обучението учениците и техните учители ще се запознаят с тристълбовия модел на пенсионното осигуряване, с развитието на осигурителния пазар в България, с механизмите за защитата на потребителите, с видовете застраховане и застрахователния надзор. Капиталовият пазар и търговията на фондовата борса също са част от програмата, по време на която се представя темата за дигиталното поле на безопасното инвестиране, както и начините, по които се защитават инвеститорите.

За да бъде още по-богато и всеобхватно съдържанието, в синхрон с най-новите тенденции в небанковия финансов сектор през 2022 г., в програмата са добавени лекции за финтех бизнес моделите, превенцията на изпирането на пари и финансирането на тероризма, „зелената сделка“, киберсигурността и криптовалутите и др.

Вярвам, че споделеният опит на експертите, с които ще работите, ще Ви помогне да бъдете по-отговорни към своите финанси, да сте двигатели на промяната, но най-вече с осъзнатите познания за финансова култура, да имате увереността и куража да преследвате мечтите си.“, каза в обръщението си към участниците г-н Бойко Атанасов.

Програмата продължава до средата на м. ноември, когато всички ученици ще получат сертификат за участието си в образователната инициатива.