Начало / News / Студент от УНСС беше председател на КФН за един ден

Студент от УНСС беше председател на КФН за един ден

КФН се включи  в инициативата „Мениджър за един ден” и  беше управлявана от Михаил Михайлов, студент по „Финанси“ в УНСС

Работният ден на студента Михаил Михайлов в Комисията за финансов надзор (КФН) започна със среща с председателя на КФН Карина Караиванова, която „предаде щафетата“ на председателската длъжност, като го запозна със спецификата и предизвикателствата на отговорния пост. „Комисията регулира и надзирава  небанковия финансов сектор: инвестиционния пазар, застрахователния и пазара на задължителното допълнително пенсионно осигуряване, което е голяма отговорност. Задълженията ни са крайно отговорни, а работата много обемна, тъй като наблюдаваме бизнеса на повече от 20 хиляди поднадзорни лица, които управляват активи за почти 30 милиарда лева.“ - каза г-жа Караиванова.
 
Михаил Михайлов обясни, че специално е избрал да е „мениджър“ на КФН, защото се интересува от небанковия финансов сектор. „Вече съм втори курс и сега е моментът да реша с какво ще се занимавам в бъдеще дали да работя в банка или в застрахователно дружество или брокер, или с някакъв друг вид дейност. Най-интересно ми е на какви условия трябва да отговаря един брокер или застраховател или инвестиционен посредник, за да му дадете лиценз. И като бъдещ икономист, живот и здраве, някой ден да мога и аз да си учредя собствена фирма“, сподели студентът с председателя на комисията.
 
Михаил Михайлов присъства на заседание на КФН, където  усети на практика как се взимат решенията от институцията. Запозна се със заместник – председателите на КФН и наблюдава разглеждането и приемането на решенията, заложени в дневния ред. Най-много се впечатли  от решението за предприетите мерки спрямо нелегалните инвестиционни посредници. КФН взе решение да уведоми Софийския градски съд за интернет сайтове, които предлагат инвестиционни услуги, а нямат право на това, и да поиска съдът да задължи интернет доставчиците да спрат въпросните сайтове.
 
Работният ден на Михаил Михайлов продължи със срещи с експертите от трите управления в КФН. Той се запозна лично с ръководителите на всички структури в комисията и узна подробности от спецификата на дейността на всяка една от тях. Специално отношение прояви към дейността на финансистите в комисията и сподели, че за един ден е научил толкова много за финансите, колкото за месеци четене от учебниците. В края на деня Михаил активно се включи в пряката работа на комисията, като написа новина за взетите решения от заседанието.
 
„Много съм доволен от това, че за един ден бях председател на такава голяма и отговорна институция. Научих много неща и ще се замисля в бъдеще дали да не кандидатствам за работа тук“, каза Михаил Михайлов, след като получи сертификат като  „Мениджър за един ден” от председателя на КФН Карина Караиванова.