Начало / Новини / Успешно завърши образователната програма на...

Успешно завърши образователната програма на КФН „Небанковият финансов сектор в България”

22-ма ученици от цялата страна и трима техни преподаватели получиха удостоверения за успешно завършване на образователната програма „Небанковият финансов сектор в България” на официална церемония в сградата на Комисията за финансов надзор (КФН) в присъствието на експерти и служители на комисията, на фондация „Атанас Буров” и на Министерството на образованието и науката (МОН). Владимир Савов – член на КФН, изпълняващ длъжността заместник-председател, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност” и Виолина Маринова, председател на Управителния съвет на фондация "Атанас Буров", приветстваха участниците в програмата. Съвместният с Министерството на образованието и науката (МОН) и фондация „Атанас Буров” семинар, който се организира за 13-та поредна година, се проведе от 31 август до 4 септември с участието на ученици и учители от средните професионални училища с икономически и финансов профил от градовете София, Петрич, Русе, Велико Търново, Перник, Хасково, Пловдив Кърджали, Благоевград, Ботевград, Пазарджик, Смолян, Сливен, Плевен, Бургас, Силистра, Видин, Монтана, Свищов, Разград и Горна Оряховица.

В приветствието си към младите участници Владимир Савов изрази увереност, че програмата „Небанковият финансов сектор в България” е била важна за бъдещото кариерно ориентиране на учениците и подчерта, че повишаването на финансовата грамотност и на квалификацията е стратегически приоритет на КФН. „От избора на това какви банкови услуги ще ползвате и по какъв начин, в много отношения зависи вашето бъдеще – както във всекидневния живот като потребители на услуги, така и, надявам се с времето, като професионалисти в тези области”, допълни Владимир Савов. Той обясни, че финансовата информираност е от изключително значение в дългосрочен план: „Ако хората са по-подготвени, ако знаят какво да избират, какви финансови услуги да ползват и то по информиран начин,  това ще увеличи личното благосъстояние на всеки гражданин и на нацията като цяло. А това, надявам се, би „намалило” работата на органи като нашия, защото КФН се занимава и с нарушенията, проблемите и жалбите в небанковия сектор. Когато хората са по-информирани, когато знаят как да четат финансовите документи, ще има и по-малко санкции и нарушения или неправилни практики в тези области”, допълни Владимир Савов.

Виолина Маринова, председател на Управителния съвет на фондация "Атанас Буров", също заяви, че образователната програма „Небанковият сектор в България” е помогнала на участниците в нея да се ориентират професионално за бъдещето си. „Най-важното от всичко е да изберете тази професия, която ще ви носи удовлетворение, така че да работите с желание и с мерак. И ви го пожелавам от сърце!”

Учениците дадоха висока оценка за проведеното обучение. Според тях знанията, които са придобили за небанковия сектор в България, са изключително полезни за бъдещата им кариерна ориентация. „Обменихме много идеи и възгледи и се надявам съвместната ни работа да продължи и заедно да се развиваме напред и все нагоре”, коментира един от учениците.

Учениците и техните преподаватели бяха обучени по специално разработена програма, която се състои от теоретична част и практически занимания. Разнообразните и интересни презентации, които им представиха експертите на КФН, запознаха младите хора с принципите и механизмите на капиталовия, застрахователния и осигурителния пазари и им показаха нагледно най-често срещаните казуси, с които потребителите се сблъскват, използвайки небанкови финансови услуги. В допълнение към обучителната част, учениците имаха възможност и „да видят как се случват нещата”: посетиха сградата на КФН, влязоха в Централния депозитар и Българската фондова борса, срещнаха се с представители на бизнеса: ЕЛАНА Финансов Холдинг, Финансова група „Карол”, Застрахователно дружество „Дженерали България Холдинг” и Пенсионно осигурителното дружество NN и отидоха и във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

Единствената по рода си в страната образователна програма “Небанковият финансов сектор в България”, която се организира вече 13 години съвместно от КФН, МОН и фондация „Атанас Буров”, осигурява отлична възможност за кариерно ориентиране на младите хора и повишава финансовата им грамотност, което е стратегически приоритет на КФН. Увеличаването на знанията за небанковия финансов сектор в страната ще подпомогне професионалното развитие на учениците и е в основата на реализирането на все по-тясна връзка между образованието, институциите и бизнеса.