Начало / Новини / Проведе се конференция на тема „Повишаване...

Проведе се конференция на тема „Повишаване инвестиционната култура на потребителите на финансови услуги в България”, 29 Юни 2010 г.

« ПредишнаСледваща »

konferencia_29_06_2010. Размерите на това изображение са намалени. Кликнете, за да го видите в пълните му размери.Днес, 29 юни 2010 г., в хотел „Радисън”, София, се проведе конференция на тема „Повишаване инвестиционната култура на потребителите на финансови услуги в България”, организирана от Комисия за финансов надзор. Конференцията беше открита от новоизбрания председател на КФН Стоян Мавродиев. В изказването си той акцентира върху необходимостта от финансово обучение, тъй като то спомага за по-голямата защита на потребителите. „Именно поради тази причина е необходимо държавните институции да се ангажират с повишаване на финансовата култура на потребителите на банкови, инвестиционни, пенсионни и застрахователни услуги” – посочи г-н Мавродиев. Конференцията се организира в рамките на българо-италианския туининг проект “По-нататъшно укрепване на административния капацитет на Комисията за финансов надзор с цел ефективно прилагане достиженията на правото на ЕС”, който се изпълнява от КФН и Министерство на икономиката и финансите на Република Италия. На конференцията присъстваха и италианският посланик Н.Пр. Стефано Бенацо и Карло Бианкери, постоянен туининг съветник по проекта.
Лектори бяха изтъкнати специалисти от Централната Банка на Италия (Banca d’Italia), регулаторите на ценни книжа (CONSOB), застраховането (ISVAP) и пенсионното осигуряване (COVIP) на Италия. Във финансовия форум участваха като лектори и преподавателите от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), София – Апостол Апостолов и Марио Каменов.
Конференцията предизвика голям интерес - присъстваха около 150 души, представители на италианското посолство в София, Италианската търговска камара, Министерство на образованието, младежта и науката, Министерство на финансите, Българска народна банка, Българска фондова борса и браншовите асоциации, от висши учебни заведения, експерти от комисията, както и журналисти от телевизии, печатни издания и електронни медии.
Конференцията имаше за цел да запознае българските институции и граждани с италианския опит, да предизвика дебат относно необходимостта от провеждане на държавна политика за финансово образование в България.
Програмата на конференцията, както и презентациите на лекторите са публикувани в раздел „Събития”.