Начало / Новини / КФН проведе традиционната си образователна...

КФН проведе традиционната си образователна програма за ученици в периода от 3 до 7 юли 2017 г.

« ПредишнаСледваща »
На 07.07.2017 г. завърши ХV-тото издание на образователната програма за ученици и учители “Небанковият финансов сектор в България”, организирана от Комисията за финансов надзор (КФН), фондация „Атанас Буров” и Министерството на образованието и науката (МОН). Тази година участниците бяха 23-ма, от които 3-ма придружаващи учители и 20 ученици от средните училища с икономически и финансов профил в страната. На официална церемония, на която се раздадоха удостоверения за успешно завършено обучение, участниците в програмата бяха приветствани от Ангел Джалъзов – заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Осигурителен надзор” и Виолина Маринова, председател на Управителния съвет на фондация "Атанас Буров".  Присъстваха експерти и служители на комисията, на фондация „Атанас Буров”, и на Министерството на образованието и науката (МОН).
Виолина Маринова изрази увереността си, че образователната програма „Небанковият сектор в България” е помогнала на участниците в нея да разберат повече за небанковия финансов сектор в България, да се запознаят с дейността на капиталовия , застрахователния и пенсионоосигурителния пазар, да се ориентират в желанието си как да продължат образованието си. Тя запозна учениците с обученията и стажовете, които фондация „Атанас Буров” организира за студенти и ги покани в бъдеще да се включат в тях. „Най-важното е да изберете тази професия, която ще ви носи удовлетворение, така че да работите с желание и с мерак. И ви го пожелавам от сърце!”, каза тя.
В приветствието си към младите участници Ангел Джалъзов изрази увереност, че програмата е била важна за бъдещото кариерно ориентиране на учениците и подчерта, че повишаването на финансовата грамотност е стратегически приоритет на КФН.
Учениците дадоха висока оценка за проведеното обучение. Според тях знанията, които са придобили за небанковия сектор в България, са изключително полезни за бъдещата им кариерна ориентация. Те бяха най-впечатлени от посещенията при бизнеса, от срещите им с млади и компетентни хора в модерни офиси, което повлия някои да променят плановете си за бъдещето си образование. 
Учениците и техните преподаватели бяха обучавани от 3 до 7 юли 2017 г. по специално разработена програма от теоретична част и практически занимания. Разнообразните и интересни презентации, представени от експертите на КФН и от бизнеса, запознаха младите хора с принципите и механизмите на капиталовия, застрахователния и осигурителния пазар. Теоретичните знания бяха допълнени с практически занимания „на място“ в Централния депозитар и в Българската фондова борса, във Финансовата група „Карол”, Застрахователното дружество „ДЗИ” и Пенсионно осигурителното дружество NN. Учениците посетиха и Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Те видяха как се търгува на фондовата борса „online“, запознаха се с дейността на различните дирекции в една застрахователна компания и със сложните анализи и прогнози, които се извършват, за да се инвестират осигурителните вноски по „втория стълб“ на пенсионното осигуряване.
Тази едноседмична програма за ученици е единствената по рода си в страната, която се организира вече 14-та година, от основаването на КФН. Тя осигурява отлична възможност за кариерно ориентиране на младите хора и повишава финансовата им грамотност, което е стратегически приоритет на КФН. Инициативите по повишаване на финансовата грамотност на хората са част от стратегията на КФН за защита на потребителите, тъй като финансово грамотните потребители извършват по-информиран и по-правилен избор измежду необятните финансови услуги, предлагани в нашето съвремие. Увеличаването на знанията за небанковия финансов сектор в страната помага за реализирането на стабилна връзка между образованието, институциите и бизнеса.
Снимки от раздаването на удостоверенията за успешно завършено обучение, както програмата и презентациите са в прикачените файлове.