Начало / Новини / КФН активно се включи в инициативата „Европейски...

КФН активно се включи в инициативата „Европейски ден без загинали на пътя“ (EDWARD- European Day Without A Road Death)

 

16 сеп
И тази година КФН се включва като активен участник в инициативата EDWARD – Европейски ден без загинали на пътя, която се провежда за пета година, организирана от Европейската мрежа на службите на пътна полиция (ROADPOL): https://www.mvr.bg/opp/ROADPOL-Safety-Days/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%8A%D1%82-roadpol-safety-days/%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%B8-%D0%B3%D0%B8%D1%84%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0
 
През 2020 г. ROADPOL провежда кампанията "Дни на безопасността на пътя" в периода 16-22 септември 2020 г., когато по традиция е и Европейската седмица на мобилността. 16 септември 2020 г. е обявен за Ден без загинали на пътя под мотото: „Stay alive and save lives“, като за България то е транспонирано като „Остани жив! Пази живота!“. Кампанията цели да намали до НУЛА поне за един ден броя на загиналите при пътнотранспортни произшествия.
 
КФН се присъединява към международната инициатива под координацията на Министерството на вътрешните работи - Главна дирекция „Национална полиция“. Комисията призовава всички участници в движението – шофьори и пешеходци да бъдат внимателни както през тази седмица, така и през цялото време, защото отговорността за намаляване на жертвите по пътищата на България е споделена. КФН разпространи сред своите служители материали по безопасност на движението по пътищата, с които те да запознаят децата си. По този начин, подрастващите ще са наясно с основните правила и спазвайки ги, самите те ще бъдат пример за отговорни граждани и активни участници в създаване на безопасни улици. 
Темата за безопасността на пътя е особено важна за КФН и тя като отговорна институция се присъединява към всички инициативи, които могат да намалят риска по пътищата и да подпомогнат защитата на служителите на институцията и гражданите.
Повече информация за международната инициатива може да намерите на: https://mobilityweek.eu/eu-initiatives/roadpol-safety-days/